Wat is de geschiedenis van bier in de Verenigde Staten?

Ieder land heeft zijn eigen geschiedenis van het bier en die van de Verenigde Staten is verre van oninteressant. Bier arriveerde in de Nieuwe Wereld met de eerste Europese kolonisten.

Als je de geschiedenis- en aardrijkskundelessen op school goed hebt gevolgd, weet je nog dat de kolonisten uit Engeland, Spanje, Frankrijk en zelfs Nederland kwamen. Voor de goede orde: de eerste naam van New York was Nieuw-Amsterdam!

Het bier arriveerde dus met verschillende culturen en onder de beste omstandigheden op het nieuwe continent. Daarom neem ik je mee op een reis door de waanzinnige geschiedenis van bier in de Verenigde Staten.

Het eerste permanente gebouw in de Verenigde Staten was een brouwerij!

Ik vind deze anekdote van mijn kant geweldig! Volgens de Pilgrim Diaries uit die tijd meerden de kolonisten uit de Oude Wereld aan bij Plymouth Rock omdat ze geen bier meer hadden! Om hun reis te kunnen voortzetten, moesten ze kunnen blijven “hydrateren”, zoals je zou verwachten!

Dus, uitgaande van deze observatie, vestigden ze een tijdelijke basis in deze toekomstige stad om bier te kunnen brouwen. Zo was het officieel de eerste Amerikaanse brouwerij. Bier werd in die tijd door kolonisten gebrouwen en was daarom strikt identiek aan het bier dat in Engeland kon worden gedronken.

Oude Amerikaanse brouwerij

New York en Philadelphia waren de eerste 2 Amerikaanse steden waar ambachtelijke brouwerijen werden gevestigd. Vele jaren later had New York 42 brouwerijen in het begin van de 19e eeuw. Dus ook toen al was er genoeg te beleven vul je bierpul!!

Engelstalig bier werd Amerikaans

In het begin was het soort bier dat werd gebrouwen identiek aan wat je in Engeland kon vinden. Dat is ook logisch, want de Engelse kolonisten die Amerikanen werden, waren alleen bekend met bier uit hun geboorteland.

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw begon er iets te veranderen. Je zou kunnen zeggen dat toen de

In feite zag het land in deze periode golven van immigratie uit Noord- en Midden-Europa. Deze volkeren waren gewend aan hun eigen bieren, zoals pils of pils. Je kunt deze biersoorten vandaag de dag nog steeds vinden in Nederland, Denemarken, Duitsland of Tsjechië.

Pilsner bier

Aangezien deze nieuwkomers grote bierdrinkers waren, begon hun smaak het Amerikaanse bier te verdringen. Het lokale bier was vrij donker en zwaar, terwijl het verse Europese bier veel bleker en hoppiger was.

In een paar decennia raakte deze “nieuwe” pils duidelijk ingeburgerd en aan het eind van deze eeuw bereikte de productie ervan een hoogtepunt. De massale instroom van immigranten speelde een grote rol in de opkomst van dit bier en de toename van de productie. Tenminste tot het begin van de volgende eeuw.

De drooglegging

Dan gebeurt het drama! Van 1920 tot 1933 richtte het alcoholverbod in de Verenigde Staten een ravage aan in de brouwerijsector. Omdat het illegaal was om alcohol te consumeren, leed een heel deel van de Amerikaanse economie hieronder.

Stoppen met drinken tijdens de drooglegging

Kunstbrouwerijen en grote brouwerijen verloren van de ene op de andere dag bijna alle bron van winst. Sommige brouwerijen weten zich echter te redden dankzij de productie van suiker uit moutextracten.

Enkele geluksvogels hebben zich ook omgevormd tot fabrikanten van ijs of zelfs frisdrank! Pas je aan of je sterft in een van beide…

Het einde van de drooglegging zorgde er niet voor dat gesloten brouwerijen zich konden herstellen en hun activiteiten konden hervatten. De jaren 1930 kenmerkten zich door een periode van grote depressie en dalende consumptie.

Amerikaanse brouwerijen produceren goedkoop bier

De weinige brouwerijen die zich tijdens de drooglegging hadden omgebouwd, hadden hun productiefaciliteiten nog. Dus begonnen ze massa-bier te produceren dat niet veel kostte. Merken als Budweiser en Schlitz kwamen vanaf dat moment als beste uit de bus omdat hun budgetten op de zak van hun landgenoten bleven steken.

Budweiser

Dankzij hun succes konden deze brouwerijen hun productie nog verder opvoeren en hun prijzen voortdurend verlagen, zodat zij de markt overspoelden. Welkom bij de massaconsumptie van een product met een flauwe, gestandaardiseerde smaak…

De wraak van ambachtelijke brouwerijen

De consumptie van dit massabier begon te veranderen vanaf het eind van de jaren zeventig. Tot die tijd verbood een Amerikaanse wet, de Tied House Law, brouwerijen om hun productie ter plekke te verkopen. Ik neem aan dat dit een wet was om de lucratieve activiteiten van deze biergiganten te beschermen!

Hoe het ook zij, de intrekking van deze wet heeft ervoor gezorgd dat er meerdere kleine brouwerijen zijn ontstaan en dat ze hun bedrijf beetje bij beetje konden ontwikkelen. Dit gebeurde in fasen omdat, laat me je eraan herinneren, we in een federaal land leven. Elke staat neemt zijn eigen wetten aan en een voor een hebben ze onze geliefde brouwerijen toestemming gegeven.

Amerikaanse ambachtelijke brouwerij

Sinds deze opening is de opkomst van ambachtelijke brouwerijen constant geweest.Sommige zijn gegroeid en industrieel geworden, maar ze hebben het ook mogelijk gemaakt om bieren uit te brengen die een verandering zijn ten opzichte van de bieren die sinds de jaren 1930 worden aangeboden! Lang leve de diversiteit!

De evolutie van bier in de VS heeft vele wendingen gekend. Dit westerse land is zelfs het enige dat het voorrecht heeft gehad om de verkoop van alcohol 13 jaar lang te verbieden. En nu weet je de rest. Gelukkig komt daar verandering in en kunnen Amerikanen nu lekker bier drinken dat net zo goed smaakt als thuis!

Als je het geduld hebt gehad om mijn artikel tot het einde te lezen, moet je weten dat je 20% korting op je hele bestelling kunt krijgen door in je winkelmandje de code BLOG20 in te voeren.

Ik reserveer deze code voor mijn trouwste lezers die onze site hebben ontdekt via de artikelen die ik met liefde plaats! Het is maar dat je het weet, de code kan niet worden gecombineerd met andere kortingscodes, want je kunt niet overdrijven, toch? 20% korting laat al niet veel marge over, maar ik beloon in ieder geval mijn lezers.

Om mij aan te moedigen en te steunen, aarzel dan niet om iets bij ons te kopen!

Onze site biedt meer dan 100 verschillende bierpullen en ze zijn allemaal uniek! We hebben de grootste keuze op internet en in fysieke winkels bij elkaar.

Klik op deze link om al onze producten te ontdekken: Chopedebiere.

Als je een van mijn andere artikelen wilt lezen, raad ik je aan om te ontdekken wat een bierpul is.

Als je al mijn andere blogartikelen wilt bekijken, klik dan op Blog De Chopedebiere.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *