Nou, dat is een goede vraag, nietwaar? bierpullen bestaan al eeuwen en hebben door de jaren heen veel verschillende vormen en ontwerpen gehad. Wat ze gemeen hebben is dat een bierpul, in tegenstelling tot een bierglas, een handvat heeft. Sommige mensen noemen het eigenlijk een handvat, maar wat maakt het uit.
Kom op, ik neem je mee om alle redenen te ontdekken waarom de bierpul een handvat heeft.
Het handvat van de bierpul is een thermische isolator
Ik ga je niets leren als ik je vertel dat we het over één ding allemaal eens zijn: bier is lekkerder als het koud is! Het handvat van de mok was oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat het bier te warm zou worden.
De temperatuur van onze huid is gemiddeld 36° en als je een glas dus een tijdje vasthoudt, warmt de vloeistof die erin zit op. Dit is een eenvoudige overdracht van thermische warmte. De warmte die je afgeeft, wordt overgedragen op het glas en in ruil daarvoor koelt je hand af. Dat is fluïdum>. Dat is vloeistofmechanica voor degenen onder jullie die vergeten zijn dat ze naar school zijn geweest!”
In het zomerseizoen betekent een mok bij het handvat nemen ook dat je geen natte hand krijgt door condensatie, zoals wanneer je bijvoorbeeld je bier uit een pint drinkt. Ik geef toe dat ik niet zo’n fan ben van die natte aanraking elke keer als ik een slokje wil!
De chope de bière is daarom voorzien van een anse om deze isolatie reden, maar niet alleen.
De bierpul versus het wijnglas
Daar begint de eeuwenoude broedertwist tussen wijn en bier. Het was gebruikelijk om onderscheid te maken tussen vaten op basis van de vloeistof die ze moesten bevatten.
Een wijnglas of wijnbeker werd met de volle hand genomen, zowel om in de mond te houden als om op te proosten. Ook een bierglas zul je opmerken, maar hier hebben we het over de pul!”
Het is nog maar een paar decennia geleden dat we koelkasten hadden om onze geliefde moutdrank koel te houden. Dranken koel houden was vroeger een kwestie van logistiek en een drankje koel houden nadat het was geserveerd, was een uitdaging.
De Vikingen begrepen dit en daarom ontwierpen ze dit soort wondertjes:
Klik op de foto om hem te bekijken!
Een glas wijn en een chope verschillen niet zoveel van elkaar, afgezien van onze beroemde dans. Op het eerste gezicht kun je aan de hand van het ontwerp zien welke nectar bedoeld is om de een of de ander te vullen.
Het handvat van de beker wordt gebruikt om te bewaren
Van traditionele pubs tot moderne bars, het handvat van een bierpul is dan ook een van de meest herkenbare kenmerken. Is het je wel eens opgevallen dat de – veel te zeldzame – bars die bier in een pijpje aanbieden, deze meestal op een grote bar of een rail plaatsen?
Sorry, maar ik kon geen foto vinden om deze opstelling te illustreren! Om je te troosten heb ik hier al een originele beker!!
Klik maar op de foto om hem te bekijken!
Net als de voetglazen voor wijn, die ondersteboven worden gehouden dankzij hun voet, worden de chopes op een bar “gespiest” om rustig te drogen op 45° dankzij hun handgreep. Hierdoor komt het werkblad vrij en als je de glazen ondersteboven opbergt, kan er zich binnenin geen stof ophopen.
Het is een gek idee, maar duivels logisch als je erover nadenkt!
Door het bierpulhandvat kun je meer pullen meenemen
Heb je ooit de kans gehad om Oktoberfest bij te wonen? Zo ja, dan heb je vast en zeker gezien dat de serveersters een prestatie leveren als het gaat om het aantal bekers dat ze weten te dragen. Dankzij de aanwezigheid van een wikkel om de bierpullen, kunnen er in de handgreep zoveel worden vastgehouden als een rondje gedeeld door hun respectieve diameters.
In de tijd van tavernes en herbergen denk ik dat de stamgasten zo vaak om bier vroegen dat de obers zich graag een reis spaarden door veel chopes tegelijk te kunnen pakken.
Hier is trouwens het door het Guiness Book goedgekeurde record voor het dragen van bier, dat we op ons Youtube-kanaal hebben gezet:
De man slaagt er nog steeds in om meer dan 70 kg over een afstand van 40 m op armlengte te dragen! In het verhaal staat niet of hij ze allemaal heeft opgedronken om zijn record te vieren, maar hoe dan ook, goed gedaan.
Het handvat van de mok voor zijn esthetische aantrekkingskracht
Ik weet niet of je onze bierpullen ooit hebt bekeken, maar als je dat hebt gedaan, is het je vast opgevallen dat we bij de meeste bierpullen het handvat gebruiken om een extra vleugje originaliteit toe te voegen.
Dit is het gedeelte dat je in je hand houdt en er wordt speciale aandacht besteed aan het ontwerp ervan. Afhankelijk van het model kan het een slangenstaart zijn, gemaakt van bot of zelfs een drakenstaart!
Voorbeelden:
Klik op de foto om deze stalen mok te bekijken!
Klik op de foto om deze riddermok te bekijken!
Klik op de foto om deze piratenmok te bekijken!
Klik op de foto om deze bierpul met drakenkop te bekijken!
De omwikkeling van een pul zorgt voor een esthetische touch die zeer wordt gewaardeerd en ik hoop ook zeer geliefd is!
Het handvat van een bierpul biedt een comfortabele grip
Het valt niet te ontkennen dat het vasthouden van een bierpul bij het handvat een gevoel geeft dat veel meer wordt gewaardeerd dan dat van een gewoon bierglas.
Niet alleen ligt de beker perfect in de hand, maar het feit dat je je glas niet rechtstreeks vasthoudt, geeft een gevoel dat moeilijk te beschrijven is. Een soort almacht naar mijn mening, maar dat is slechts mijn mening!
De bierpul zonder handvat is geen bierpul meer
In de loop der tijd is het handvat een iconisch kenmerk van bierpullen geworden. Het handvat is veel meer dan een eenvoudige onderscheidende factor of een decoratief accessoire, het draagt bij aan de mystiek van onze geliefde bierpullen. Als je het handvat van een mok afhaalt, is het duidelijk niet hetzelfde vat en verliest het veel van zijn charme.
Het is niet voor niets dat we onszelf Chopedebiere hebben genoemd, want voor ons, de makers van deze site en dit merk, maakt de bierpul deel uit van ons erfgoed. Een bierliefhebber moet weten hoe hij zo’n mooi object op zijn juiste waarde kan schatten.
Klik op de foto om deze schedelbeker met hoorns te bekijken!
Ik zou er zelfs aan willen toevoegen dat een pul een extra dimensie toevoegt aan het proeven van bier, maar dat is slechts de mening van één enthousiasteling!
Als je het geduld hebt gehad om mijn artikel tot het einde te lezen, moet je weten dat je 20% korting op je hele bestelling kunt krijgen door in je winkelmandje de code BLOG20 in te voeren.
Ik reserveer deze code voor mijn trouwste lezers die onze site hebben ontdekt via de artikelen die ik met liefde plaats! Het is maar dat je het weet, de code kan niet worden gecombineerd met andere kortingscodes, want je moet het sowieso niet overdrijven hè! 20% korting laat al niet veel marge over, maar ik beloon in ieder geval mijn lezers.
Om mij aan te moedigen en te steunen, aarzel dan niet om iets bij ons te kopen!
Onze site biedt meer dan 100 verschillende biermokken en ze zijn allemaal uniek!
Klik op deze link om al onze producten te ontdekken: Chopedebiere.
Als je een van mijn andere artikelen wilt lezen, raad ik je aan 18 tips om een fles te ontkurken zonder flesopener.
Om al mijn andere blogberichten te bekijken, klikt u op Blog De Chopedebiere.