Nu vraag je je misschien af waarom hebben bierpullen deksels, maar het antwoord ligt in het verleden. De huidige pullen hebben al heel lang geen deksels meer, of sommigen hebben ze bewaard voor de folkloristische kant.
Wat was het oorspronkelijke doel van het deksel? We gaan even terug in de tijd om dit deel van de geschiedenis van de bierpul uit te leggen.
Oorspronkelijk hadden bierpullen geen deksels
De exacte oorsprong van de bierpul is niet het onderwerp van dit artikel, maar aanvankelijk leek het vat met bier meer op een kan dan op een mok.
Het idee was om een sterke houder te hebben, zo mogelijk niet te duur en een die de temperatuur van de drank koel kon houden.
De mokken uit die tijd komen tegenwoordig het dichtst in de buurt van dit vintage model dat we op onze site aanbieden:
Klik op de afbeelding om hem te bekijken!
De pest in Europa baart de bierpul-deksel
We zijn in het Duitsland van de 14e eeuw en “kruik”-pullen worden gemaakt van steengoed. Voor de goede orde: in dezelfde tijd waren in de buurlanden houten pullen in de mode. Hoe het ook zij, de Zwarte Dood die in die tijd woedde, kende geen grenzen. Miljoenen mensen stierven op het hele continent aan deze bubonische plaag.
Wetenschappers uit die tijd geloofden terecht dat alle vliegen en insecten die zich tegoed deden aan de krioelende lijken de ziekte konden overbrengen op gezonde mensen. Dus vaardigden de Duitse autoriteiten een verordening uit: alle drinkgelegenheden en herbergen moesten alles wat voedsel of drank bevatte afdekken.
Welke vlieg zou de geur van een goed biertje kunnen weerstaan nadat hij zich tegoed heeft gedaan aan een ontbindend lijk?
De truc met de pul was om een deksel te ontwerpen dat aan de bierpul vastzat maar toch afneembaar was. Hoewel de Duitse pul van steengoed was gemaakt, werd tin gekozen om deze functie te vervullen.
De Bavariaanse consument kon het deksel dus net lang genoeg optillen om een paar slokken te nemen voordat hij zijn pul weer sloot.
Het deksel op de bierpul bleef na de pestepidemie
Het duurde enkele jaren voordat de Zwarte Dood minder hevig was, maar in de tussentijd waren consumenten gewend geraakt aan het deksel op hun pul. Ze hadden zich ook gerealiseerd dat een deksel de temperatuur van het bier beter vasthield.
Het feit dat het deksel voorkwam dat schadelijke insecten in hun glas kwamen verdrinken werd ook gewaardeerd.
De mok met deksel raakte uiteindelijk uit de mode
In de loop der tijd realiseerden cafés zich echter dat het aanbrengen van deksels op elke mok een niet onaanzienlijke kostenpost was.
Bierliefhebbers begonnen ondertussen te klagen dat ze niet zelf konden meten of de hoeveelheid bier die ze geserveerd kregen ook echt overeenkwam met de prijs die ze moesten betalen. De transparantie van de verpakking was de garantie dat ze niet zouden worden opgelicht over de inhoud!
De tijd van de steengoed bierpul met deksel was dus rond de 19e eeuw voorbij, ten gunste van transparant glas. De volgende komt van ons YouTube-kanaal en vat het allemaal perfect samen:
<!–.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }–>
Mokken van steengoed met deksels werden nog steeds gemaakt, maar niet meer voor rijke eigenaars of verzamelaars. Deze mokken zijn ware kunstwerken geworden met prachtige ontwerpen en versieringen. Sommige worden zelfs nu nog verkocht voor enkele duizenden euro’s.
De hedendaagse bierpul kan heel divers en gevarieerd zijn. Glas wordt over het algemeen minder gebruikt. Het type model dat bij ons thuis heel goed werkt, is bijvoorbeeld:
Zoals je uit deze regels zult hebben begrepen, is de bierpul in de loop der jaren geëvolueerd. L’ gaat heel ver terug in de tijd!
Het deksel verscheen om hygiënische redenen, werd vervolgens gehandhaafd om praktische redenen en werd uiteindelijk vervangen om budgettaire en esthetische redenen. Ook het bier heeft een hele evolutie doorgemaakt, maar dat is iets voor een ander artikel!
Als je het geduld hebt gehad om mijn artikel tot het einde te lezen, weet dan dat je 20% korting op je hele bestelling kunt krijgen door in je winkelmandje de code BLOG20 in te voeren.
Ik reserveer deze code voor mijn trouwste lezers die onze site hebben ontdekt via de artikelen die ik met liefde plaats! Het is maar dat je het weet, de code kan niet worden gecombineerd met andere kortingscodes, want je kunt niet overdrijven, toch? 20% korting laat al niet veel marge over, maar ik beloon in ieder geval mijn lezers.
Om mij aan te moedigen en te steunen, aarzel dan niet om iets bij ons te kopen!
Onze site biedt meer dan 100 verschillende biermokken en ze zijn allemaal uniek!
Klik op deze link om al onze producten te ontdekken: Chopedebiere.
Als je een van mijn andere artikelen wilt lezen, raad ik je aan 18 tips om een fles te ontkurken zonder flesopener of het artikel op de uitvinding van de bierpul.
Als je al mijn andere blogberichten wilt zien, klik dan op Blog De Chopedebiere.