Ik had deze blogpost bijna “When beer meets cooking: Ontdek lekkere bierrecepten” genoemd. Een leuke titel, maar een beetje lang. Er zijn genoeg recepten met bier, maar ik heb ervoor gekozen om de recepten te presenteren die ik het lekkerst vind!
Bier wordt vaak gewaardeerd als een verfrissende, gezellige drank, maar wist je dat het ook een verrukkelijk ingrediënt kan zijn om je gerechten mee te sublimeren?
Ik neem je mee op reis om verschillende recepten te ontdekken waarin bier als hoofdingrediënt is verwerkt. Bereid je voor om nieuwe smaken te ontdekken en je gasten te verrassen met deze heerlijke combinaties. Als je geen bak of maatglas hebt om bepaalde ingrediënten en hoeveelheden af te meten, kun je heel goed een bierpul gebruiken.
Ik moet erop wijzen dat deze recepten allemaal ervaren en gevalideerd zijn! Zijn je smaakpapillen er klaar voor? Laten we dan beginnen!
Kip met pils
Begin met een klassiek en heerlijk recept: kip met pils. Voor dit recept moet je stukjes kip marineren. Voor je pilsmarinade heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 3 tot 4 kwart knoflookteentjes
- Het sap van een citroen
- Verse kruiden: koriander, bieslook en dille
- 1 flesje pils van 25cl
Bereken 150-200 g kip per persoon. Persoonlijk gebruik ik alleen kipfilet, maar je kunt ook dijen en achterdijen marineren. Laat 1 tot 2 uur marineren op kamertemperatuur, terwijl je een lekker pilsje drinkt!
Tip van de chef: prik met een vork op veel plaatsen in de stukken kip. Zo kan de marinade goed in het vlees trekken!
Bak de kip na het marineren 45 minuten in de oven op 180° en bedek de schaal met aluminiumfolie. Je krijgt mals, sappig vlees met een subtiele biersmaak. Als je een beetje knapperigheid wilt, kun je de kip nog 5 minuten op de grill grillen en de folie verwijderen.
Rundvleesstoofpot met bruin bier
Voor liefhebbers van comfort food is er een heerlijke stoofpot met bruin bier. In dit recept stoof je stukken rundvlees in een braadpan met groenten, kruiden en donker bier. Aarzel niet om een bierglas te gebruiken om de maat te nemen. Dit is wat ik aanbeveel voor 4 personen:
- 300 g wortels in plakjes
- 600 g aardappels in plakjes
- 200 g gesnipperde uien
- 300 g courgetteplakjes
- 500 g runderwang (of ossenstaart, dat is goedkoper maar niet zo lekker!
- 1 liter donker bier
- 1 bouillonblokje
Laat op laag vuur minstens 2 uur zachtjes sudderen tot het vlees mals is en de smaken harmonieus samengaan. Zoals bij alle suddergerechten geldt ook hier: hoe vaker je het opnieuw opwarmt, hoe beter het is.
Als je van zoet en hartig houdt, kun je 150-200g dadels toevoegen. Ze zullen opzwellen en zich volzuigen met sap, hun natuurlijke suiker vermengt zich met de saus in pure zaligheid. Persoonlijk vind ik het heerlijk!
Bierpannenkoeken
Bier kan ook worden gebruikt om luchtige pannenkoeken te maken. Vervang een deel van de melk in je traditionele pannenkoekenrecept door pils of amber bier. Zelf kies ik voor de 50/50 tussen bier en melk. Het bier geeft de pannenkoeken een zachte textuur en een subtiele smaak.
Ingrediëntenlijst voor 10 tot 12 flensjes:
- 250 g bloem
- 2 eieren
- 25 cl melk
- 25 cl amber of lager bier
- 50 g gesmolten boter
- 1 snufje zout
- 1 eetlepel suiker (optioneel)
Zift de bloem in een grote kom en voeg het zout (en de optionele suiker) toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem om de eieren in te doen. Meng de bloem voorzichtig door de eieren om klontjes te voorkomen.
Wanneer het deeg glad is, voeg dan de gesmolten boter toe en meng opnieuw. Laat het deeg 30 minuten rusten op kamertemperatuur, zodat het meel kan hydrateren en je pannenkoeken luchtiger worden.
Paar ze met ahornsiroop, vers fruit of slagroom voor een gastronomisch ontbijt of brunch. Anders kun je altijd jam of nutella gebruiken, maar door de krachtige smaak van deze smeersels zullen de bierpannenkoeken op de achtergrond raken.
Kaasfondue met bier, de Savoyaardse fondue in een nieuw jasje
De combinatie van gesmolten kaas en bier is een waar genot. Maak een klassieke kaasfondue door pils of donker bier aan je kaasmengsel toe te voegen, net zoals je dat met witte wijn zou doen.
Hier volgen de traditionele fonduekazen:
- Beaufort: Beaufort is een geperste, gekookte kaas gemaakt van koemelk. Hij geeft een rijke, fruitige smaak aan Savoyaardse fondue.
- Comté: Comté is ook een geperste, gekookte kaas, gemaakt van koemelk. Hij wordt gekenmerkt door zijn delicate, licht nootachtige smaak, waardoor het een uitstekende keuze is voor fondue.
- Emmental: Emmental is een Zwitserse geperste gekookte kaas, herkenbaar aan zijn karakteristieke gaten. Het voegt een smeltende textuur en een milde smaak toe aan de fondue.
Voeg naar wens knoflook, kruiden of specerijen toe om de smaak te versterken. Serveer de fondue met stukjes brood, knapperige groenten of vleeswaren voor een lekkere eetervaring.
Wat betreft de hoeveelheid bier, adviseer ik je om een halve 25cl bier of de hele fles te schenken, afhankelijk van de hoeveelheid kaas.
Chocoladebiertaart
Probeer voor dessertliefhebbers eens een chocoladebiertaart! Dit recept combineert de rijkdom van chocolade met de subtiele smaak van donker bier. Gebruik donker bier in het cakebeslag en maak een romig chocoladeglazuur om de cake mee te bedekken. Deze vochtige en smakelijke cake zal de smaakpapillen van chocoladeliefhebbers… en bierliefhebbers verrukken!
Ingrediëntenlijst:
- 25 cl donker bier of een goede stout
- 250 g boter
- 400 g suiker
- 75 g cacaopoeder
- 15 cl zware room
- 2 eieren
- 1 eetlepel vanille-extract
- 250 g bloem
- 2 theelepels bakpoeder (of zuiveringszout)
- ½ theelepel zout
Verwarm je oven tot 180° (gasstand 6). Beboter en bloem je cakevorm. Verwarm in een steelpan het bier en de boter op laag vuur tot de boter helemaal gesmolten is.
Voeg het cacaopoeder en de suiker toe en meng tot een gladde massa. Meng in een aparte kom de room, eieren en vanille-extract en schep dit door de pan. Meng goed.
Separately, mix your flour, baking powder and salt then fold everything into your saucepan tot je een glad deeg hebt. Giet het deeg in het bakblik en zet het ongeveer 45 minuten in de oven. Gebruik de punt van een mes om te testen of de chocoladecake gaar is. Vergeet jezelf niet te verwennen!
Bier is een veelzijdig ingrediënt dat een nieuwe en heerlijke dimensie kan toevoegen aan onze kookrecepten. Of je het nu gebruikt om vlees te marineren, pannenkoeken op smaak te brengen, om te mengen met gesmolten kaas of om diepte te geven aan een dessert, bier biedt een verscheidenheid aan culinaire mogelijkheden.
Zoals je gemerkt zult hebben, zijn deze recepten vaak herinterpretaties van bestaande recepten. Desalniettemin geeft bier een diepere smaak aan hartige of zoete gerechten die erg lekker is. Dus laat je creativiteit de vrije loop en verwen jezelf met deze smakelijke recepten op basis van bier of bedenk je eigen recepten!
Als je het geduld hebt gehad om mijn artikel tot het einde te lezen, weet dan dat je 20% korting op je hele bestelling kunt krijgen door in je winkelmandje de code BLOG20 in te voeren.
Ik reserveer deze code voor mijn trouwste lezers die onze site hebben ontdekt via de artikelen die ik met liefde plaats! Het is maar dat je het weet, de code kan niet worden gecombineerd met andere kortingscodes, want je kunt niet overdrijven, toch? 20% korting laat al niet veel marge over, maar ik beloon in ieder geval mijn lezers.
Om mij aan te moedigen en te steunen, aarzel dan niet om iets bij ons te kopen!
Onze site biedt meer dan 100 verschillende bierpullen en ze zijn allemaal uniek! We hebben de grootste keuze op internet en in fysieke winkels bij elkaar.
Klik op deze link om al onze producten te ontdekken: Chopedebiere.
Als je een van mijn andere artikelen wilt lezen, raad ik je aan ontdekken wat de verschillende biersoorten zijn.
Als je al mijn andere blogartikelen wilt zien, klik dan Blog De Chopedebiere.