10 grappige verhalen en anekdotes over bier

Welkom lieve lezer, want als je op dit artikel stuit, is dat om 3 goede redenen:

  • Je houdt van bier en dat is mooi, want dat doe ik ook
  • .Je wilt graag vermaakt worden omdat de titel van dit artikel je aantrok
  • Je bent nieuwsgierig en in tegenstelling tot wat men zegt, beschouw ik nieuwsgierigheid allesbehalve als een vervelende tekortkoming

Nu ik je heb ingesmeerd en opgepoetst, kan ik je aanvallen en vertellen waar het om gaat!

Ik heb geprobeerd veel informatie over bier te verzamelen, links en rechts opgepikt. Met deze 10 grappige verhalen en anekdotes over bier kom je een heel eind. Houd er altijd rekening mee dat alles waar is, dat maakt ze zoveel interessanter! En ja, bier maakt al duizenden jaren passies los.

Als je je dochter uithuwelijkt, moet je 1 maand lang de slokdarm van je schoonzoon spoelen!

Stel je voor dat je een inwoner bent van laten we zeggen…Babylon! En laten we ook zeggen dat het allemaal plaatsvindt…4000 jaar geleden (om af te ronden). Je bent de trotse ouder van een dochter en dat is het, je hebt eindelijk de ideale schoonzoon gevonden om haar mee uit te huwelijken. Oké, we weten dat de criteria voor huwelijken in die tijd bijzonder waren, maar we zullen niet uitweiden over de details.

De bruiloft verloopt perfect, maar het blijkt dat je een bepaald gebruik moet respecteren. 4.000 jaar geleden in Babylon moest de vader van de bruid zijn schoonzoon na de bruiloft een maand lang voorzien van alle mede die hij kon drinken!

1 maand voorraad bier!

Voor degenen die het niet weten, mede is bier gemaakt van honing. Onnodig te zeggen dat de mannen al heel lang fan zijn van hun lokale bier, dus de schoonzoon was erg blij met deze traditie!

De Babyloniërs baseerden hun kalender op de maan, net als veel andere volkeren. Omdat hun kalender op de maan was gebaseerd, werd deze periode De maand van de honing genoemd. Je zult dus begrijpen dat we het tegenwoordig de Honingmaan noemen.

Wat nu wel is veranderd, is dat ik de bruidegom ten zeerste afraad om tijdens zijn huwelijksreis bier te drinken tot hij dorst heeft. Dat kan hem in de problemen brengen, nietwaar!

Toen je geen thermometer had, gebruikte je je duim!

Ik hoop dat je niet het verkeerde idee hebt gekregen dat je met je duim je temperatuur moet opnemen en hem in je…nou ja, dat is het toch helemaal niet!

Kom op, we zijn hier om onszelf voor te lichten!

Gebruik je duim!

Ik weet niet of je ooit de kans hebt gehad om je eigen bier te brouwen, maar je moet weten dat je gist moet toevoegen bij het brouwen. Ter herinnering: gist wordt gebruikt bij het gistingsproces. Het zorgt ervoor dat de suiker die aan het wort wordt toegevoegd, wordt omgezet in 2 componenten: ten eerste ethanol, met andere woorden alcohol, en ten tweede kooldioxide. De gist is kwetsbaar en moet op de juiste temperatuur worden gemengd.

Chronologisch gezien kwamen de brouwers lang voor de uitvinding van de thermometer. Ze realiseerden zich al lang geleden dat de temperatuur van het wort invloed had op het toevoegen van de gist. De eenvoudigste manier om de temperatuur te regelen was door hun huid te gebruiken, en dan met name hun duim.

Tegenwoordig zijn het waarschijnlijker ouders die de temperatuur van de melk die ze hun baby gaan geven, op hun handen regelen. Het doel is anders, maar het principe blijft hetzelfde!

Vanuit de gewoonte van Engelse brouwers om hun duim te gebruiken, ontstond de uitdrukking “Rule of thumb”, die we woord voor woord kunnen vertalen als “La règle du pouce”. Het betekent niet veel in het Engels. Een vertaling met meer betekenis zou eerder “Au jugé” of “À la louche” zijn.

Hoe zou je het vinden om een 9.000-jarig huurcontract te tekenen om je brouwerij te lanceren?

In 1759 was een Engelse ondernemer op zoek naar een pand om zijn eigen bier te lanceren. Hij werd aangetrokken door een verlaten brouwerij in Dublin. Deze brouwer in spe had op dat moment niet genoeg geld om de brouwerij terug te kopen, dus koos hij ervoor om deze te verhuren. Hij was zo zeker van zijn toekomstige succes dat hij een huurcontract tekende voor… 9.000 jaar met de toenmalige huisbaas!”

Guinness vaten

Hij wist toen nog niet dat zijn bier vele jaren later wereldberoemd zou worden. Die man was Arthur Guinness en hij lanceerde datzelfde jaar zijn beroemde Guinness Stout.

Warm je bier op!

Wist je dat sommige bieren in bekers moeten worden geserveerd? Net als wijn moet bier op de juiste temperatuur worden geserveerd, afhankelijk van de specifieke kenmerken. Een witte wijn kan het beste gekoeld worden gedronken, terwijl een rode wijn meestal op kamertemperatuur wordt gedronken.

Het is maar goed dat we het over bekers hebben, want gelukkig bieden we er verschillende aan op onze site:

Bierbeker met gehelmde schedel

Laten we eens kijken!

Zoals je weet, verliest een bier dat te koud is zijn aroma en smaak.

Dit geldt met name voor sterke bieren zoals Triple of IPA. Door dit soort bieren in een beker te serveren, kan de drinker zijn drankje opwarmen met de warmte van zijn handen. Het is wel toepasselijk dat we de IPA noemen, want daar gaan we het meteen over hebben.

Waarom IPA’s sterke bieren zijn: de geschiedenis van de IPA

Een kleine geschiedenisnotitie: de IPA (India Pale Ale) is ontstaan tijdens het koloniale tijdperk van het Britse Rijk. Ik hoef je er niet aan te herinneren dat de Britten grote liefhebbers van bier zijn. Het hoeft geen betoog dat Britse soldaten hierop geen uitzondering vormen, integendeel zelfs.

Engeland koloniseerde India. Om de orde in dit uitgestrekte gebied te handhaven, moest Hare Majesteit daar dus militair aanwezig zijn. Wat is een betere manier om je troepen te motiveren en te belonen dan ze goed bier van thuis te sturen, toch? Alleen duurde het erg lang om het bier van Engeland naar India te krijgen.

Taj Mahal

De IPA-benaming komt eigenlijk van een recept dat speciaal is gemaakt om deze reis te doorstaan. De Engelsen realiseerden zich dat door de hop en alcohol in hun bier sterk te verhogen, ze 2 cruciale voordelen hadden:

  • Een bier hebben dat bij aankomst nog steeds goed smaakt. De hop verloor zijn kracht in de loop van de maanden.
  • Een drank hebben met genoeg alcohol om dorstige soldaten te stillen. Alcohol had 2 voordelen. Ten eerste zorgde het ervoor dat het bier langer houdbaar was. Ten tweede zorgde de alcohol in het bier ervoor dat de soldaten dronken konden worden en hun leefomstandigheden konden verdragen.

De soldaten in het garnizoen raakten gewend aan de specifieke bittere smaak van zeer hoppig bier en het recept werd bewaard voor dagelijks gebruik. Van de nood kwam de uitvinding, zoals ze zeggen! Dus nu begrijp je waarom IPA’s zo alcoholisch zijn, ook al kun je ze veel minder doseren als dat nodig is.

Onze favoriete youtuber Une Bière et Jivay ontkracht mijn “over-hopping”-argument als oorsprong van de IPA, maar hey, ieder zijn meug! Zijn video is kort en bondig:

Cannabis en hop zijn neven, dus ik kan hop roken?

Ah ah ah ik had je te pakken met die titel, nietwaar?

Wel, als je zin hebt om een joint met hop te proberen, is er niets dat je tegenhoudt! Volgens mij moet het roken van hop zo bitter zijn dat je er snel rustig van wordt!

Hop

Een onderzoek uit 2002 toonde aan dat de moleculaire structuur van hop en cannabis bijzonder veel op elkaar lijken. Zij behoren beide tot de cannabinaceae-familie.

Het blijkt dat hop, net als cannabis, een therapeutische rol kan spelen. Ik zal niet verder ingaan op het onderwerp cannabis, want je kunt zelf genoeg artikelen vinden op internet.

Hop staat bekend om zijn ontspannende, slaapverwekkende en pijnstillende eigenschappen. Het wordt al heel lang gebruikt in de natuurgeneeskunde en homeopathie.

Als je goedkoop bier drinkt, drink je rijst!

Alalala…. Heb je ooit gehoord van supermarktbieren? En als ik je vertel over die goede oude verpakkingen van 24 of 12 waarop vaak de woorden “luxe bier” staan, weet je waar ik het over heb? Overigens heb ik altijd hardop moeten lachen om die vermelding “de luxe”, want dat is een van de manieren waarop je weet dat het goedkoop bier is!

Het is grappig, maar ik denk dat elke bierdrinker er wel eens een heeft geproefd. Dat gezegd hebbende, als je niet veel geld hebt en je bent met meer dan één persoon, helpt het toch. Ik denk dat we net zo goed eerlijk kunnen zijn!

Ik weet niet of je op de hoogte bent van de basisingrediënten van bier: water, mout, hop, gist, suiker. Het blijkt dat onze geliefde industriëlen, en in ons specifieke geval de grote commerciële brouwerijen, altijd hun best doen om op grondstoffen te besparen. Sommige van deze brouwerijen gebruiken goedkope granen zoals rijst om suiker om te zetten in alcohol!

Rice

Aan de andere kant moet je bedenken dat ambachtelijke brouwers dat bijna nooit doen. Er is een reden waarom ambachtelijke bieren zoveel beter zijn dan nationale en internationale industriële merken. Het is de “magie” van de industrialisatie, zoals ze zeggen…

Ik heb wel een tegenvoorbeeld gevonden van wat ik zojuist heb gezegd, maar dat is nog steeds zeldzaam:

Zou jij jezelf een biertje uit de schedel van je vijand zien drinken?

Vreemd idee, hè? Het zal al minder vreemd lijken als ik je vertel dat je een Viking bent. Ja, het lijkt erop dat dit oude Scandinavische volk bedreven was in deze praktijk. De Vikingen gebruikten de schedels van hun vijanden als drinkgerei voor hun bier. Het was een manier om respect af te dwingen aan anderen en de kracht van je voormalige tegenstander terug te winnen.

Als je een fan bent van Vikingen en…schedels, dan wil ik graag van deze gelegenheid gebruikmaken om je kennis te laten maken met onze Viking Schedel Mok:

 src=Laten we eens gaan kijken!

We kunnen ook een parallel trekken met de Amerikaanse indianen. Het was hun gewoonte om bij de jacht op buffels de romp van het dier open te snijden om het nog warme hart op te eten. Dat is nog niet alles, want je moet ook weten dat de Vikingen een heel speciaal bier dronken dat Aul of Ale heette. Na het drinken ervan gingen ze zonder angst of vrees de strijd aan. Als ze ten strijde trokken, raakten deze krijgers in een soort trance en moorddadige woede tegen hun vijanden. Uit deze staat werd een woord geboren. In het Noors betekent “Berserk” letterlijk “berenhemd”. De Viking zonder shirt, maar met borsthaar dat wappert in de wind, was daarom als een beer die zijn woede loslaat. Pas maar op als een maat je een Scandinavisch biertje aanbiedt, je weet maar nooit!

Met deze mok loop je normaal gesproken geen enkel risico, behalve dat je een echte Vikingbierpul hebt!

 src=

Het is top, ik wil het zien!

Brouw je bier met een 4000 jaar oud recept van een god!

Bier maakt al duizenden jaren deel uit van de menselijke geschiedenis. Archeologen hebben veel bewijs gevonden in verschillende culturen en op verschillende vindplaatsen. Meestal gaat het om afbeeldingen van mensen die bier brouwen, bewaren en drinken. De oude wereld ligt recht onder onze voeten, vol met verwoeste steden of vergeten graven die overal verspreid liggen.

Archeologische opgraving

Een paar jaar geleden ontdekten archeologen een kleitablet. Uit analyse van het schrift bleek dat het Mesopotamisch was en naar schatting 4000 jaar oud. Dus gingen de wetenschappers aan de slag met het ontcijferen van wat woorden en cijfers bleken te zijn.

Ze realiseerden zich uiteindelijk dat het om een recept voor bier ging. Dit intrigeerde hen op dat moment niet meer dan dat, omdat bier alomtegenwoordig is in de oude wereld. Ze realiseerden zich echter wel dat dit recept werd gepresenteerd als zijnde overgeleverd door de god zelf!

Deze god was machtig en “multifunctioneel” omdat hij:

  • Meester van de ondergrondse wateren
  • Meester van de wijsheid
  • Meester van de kunsten en technieken
  • Meester van de magie
  • Meester van de duiveluitdrijving

Als je erover nadenkt, passen al deze eigenschappen goed bij bier. Bier brouwen is een kunst die een bepaalde techniek vereist. Het hoofdingrediënt van bier is vers water. Bier maken leert je wijsheid en heeft altijd een magische kant. Tot slot kan bier, mits het met mate wordt geconsumeerd, bepaalde kwalen bezweren.

Kijk eens aan, ik heb het voor elkaar gekregen om al deze woorden in verband te brengen met bier! Ja, ik ben trots op mezelf en ik ben zo vrij om daar even op te wijzen!

Vergis bier en je bent een ketter!

Zoals je weet, is bier geïntegreerd in de meeste van onze culturen en maakt het deel uit van ons dagelijks leven. Misschien weet je dat de vroege kerk verklaarde dat bier, of alcohol in het algemeen, een geschenk van God was en dat het aan de mens was om dit geschenk te gebruiken en ervan te genieten

Op basis van dit principe is bier dus goed voor de mens. Natuurlijk stond de kerk haar gelovigen toe om te kiezen of ze het wel of niet wilden drinken. Aan de andere kant was het formeel verboden om alcohol zelf te verachten. Als je het slechte idee had om alcohol te willen bekritiseren, werd je meteen als ketter beschouwd! In het beste geval betekende dit het verlies van de weinige burgerrechten die je had. Iets minder fortuinlijk en je werd verbannen. En met pech betekende het de doodstraf!

De brandstapel wordt voorbereid

Hier zijn we aan het einde gekomen van deze 10 verhalen. Wees gerust, er zijn er nog veel meer en ze kunnen het onderwerp zijn van een toekomstige post. Ik wilde niet iets schrijven dat je 1 uur zou kosten om te lezen. Je zult hier ook een aantal zeer interessante artikelen over vinden.

Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om je kennis te laten maken met een vintage kraftpapier poster die we verkopen met 10 ongelooflijke feiten over bier (het zijn niet dezelfde die ik heb genoemd):

 src=

Het is leuk, ik zal eens kijken

Ik doe niet aan Wikipedia en dat is met opzet. Ik probeer deze anekdotes tot leven te brengen en ik hoop dat je ervan geniet. Aarzel niet om een reactie achter te laten, dat is altijd leuk!

Het schrijven van deze blogposts kost me veel tijd voor onderzoek, schrijven, afbeeldingen, enz…. Zoals je kunt zien, zijn er geen opdringerige reclamebanners voor verzekeringen, kredieten of wat dan ook, maar daardoor levert het me geen bron van inkomsten op.

Als je het geduld hebt gehad om mijn artikel tot het einde te lezen, moet je weten dat je 20% korting op je hele bestelling kunt krijgen door de code BLOG20 in je winkelmandje in te voeren.

Ik reserveer deze code voor mijn trouwste lezers die onze site hebben ontdekt via de artikelen die ik met liefde plaats! Het is maar dat je het weet, de code kan niet worden gecombineerd met andere kortingscodes, want je moet het sowieso niet overdrijven hè! 20% korting laat al niet veel marge over, maar ik beloon in ieder geval mijn lezers.

Om mij aan te moedigen en te steunen, aarzel dan niet om iets bij ons te kopen!

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een originele flesopener, vind je vast iets van je gading tussen onze modellen – we hebben er meer dan dertig! Klik op deze link om al onze modellen te bekijken: 100% originele flesopeners!

Om al onze producten te ontdekken, klikt u op deze link: Chopedebiere.

Als je een van mijn andere artikelen wilt lezen, raad ik je aan De beste cadeautips voor grootvaderdag.

Als je al mijn andere blogartikelen wilt bekijken, klik dan op Blog De Chopedebiere.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *