Je hebt jezelf waarschijnlijk al een van deze vragen gesteld: Waar komt bier vandaan en wat is de geschiedenis ervan?Waarmee werd het oorspronkelijk gemaakt?
Bier maakt al eeuwenlang deel uit van de Europese cultuur. Van de oude Grieken tot de Romeinen en het moderne Europa is bier een integraal onderdeel van het leven geweest. Bier heeft onze geschiedenis mede vormgegeven, van religieuze ceremonies tot festivals en zelfs oorlogen.
In dit artikel neem ik je mee op ontdekkingstocht door de geschiedenis van bier in Europa, van zijn oorsprong tot zijn huidige vorm. Het tijdperk van de bierpul lag niet voor het oprapen, want je moest de drank al hebben om erin te doen!
We kijken naar hoe verschillende landen in Europa de bierindustrie hebben gevormd en welke trends er in de loop der tijd zijn ontstaan.
We kijken ook naar enkele van de populairste biersoorten in Europa en hoe deze van elkaar verschillen. Tot slot bespreken we enkele toepassingen van bier in Europa en wat dit betekent voor de toekomst.
De uitvinding van bier
Bier is het oudste geregistreerde drankrecept ter wereld.De oude Egyptenaren waren de eersten die het brouwen en het productieproces documenteerden. In 5000 voor Christus werden er papyri geschreven waarin de praktijk werd beschreven.
Andere bronnen verwijzen zelfs naar de Sumeriërs en de volkeren van Mesopotamië die al veel eerder dan de Egyptenaren zouden zijn begonnen met brouwen, zo’n 5000 jaar eerder! Dat klopt, bier is dus al meer dan 12.000 jaar oud!
Er is geen geschreven recept van bier gevonden, maar bij archeologische opgravingen zijn resten van gemoute gerst en bierresten gevonden. Het is waarschijnlijk dat de eerste scheut bier de resten waren van een graanpap die gistte met behulp van wilde gist. Zo werd alcohol geboren, en het moet de eerste proevers zeer hebben gesmaakt!
De eerste bierrecepten
Toen de Egyptenaren leefden, brouwden de mensen hun bier met het fruit en de granen die hen omringden: dadels, granaatappels of bepaalde lokale granen zoals tarwe of gerst. Initieel werd bier gebruikt voor religieuze ceremonies. Koning Farao was een soort meesterbrouwer en de dirigent van deze productie.
Hij was het die de bevolking toegang gaf tot deze zoete nectar. Natuurlijk was dit een gelegenheid om belasting te innen – je verandert nooit! We kunnen daarom stellen dat de eerste meesterbrouwers de farao’s waren die elkaar vanaf 4000 voor Christus opvolgden. Aan de andere kant waren het de priesters die brouwden, waarbij de farao de baas was!
Aan de andere kant moet de smaak van bier in die tijd heel anders zijn geweest dan wat we vandaag de dag kunnen drinken. We weten niet of de Egyptenaren specifieke containers hadden om hun bier uit te drinken. Het moet een soort kan zijn geweest.
Bier komt in Europa
De Egyptenaren waren een handelsvolk en bier vond zijn weg van het Midden-Oosten over de Middellandse Zee naar Europa. Door de handel raakten bier en het fabricageproces ervan zeer gemakkelijk ingeburgerd. Vreemd, nietwaar?
Het was vooral in Noord-Europa dat de verspreiding het meest spectaculair was. De rijke bodem was daar al rijk aan gerst en dat maakte het natuurlijk gemakkelijker. De eerste ontluikende brouwers hadden hun grondstof in astronomische hoeveelheden!
Bier werd al snel gewaardeerd om zijn voedingswaarde omdat het een rijke drank is. Bovendien was het een veel veiliger alternatief voor drinkwater. In die tijd bestonden er nog geen milieunormen en was het heel gewoon dat mensen het water waartoe ze toegang hadden, vervuilden met hun afval.
Het moderne bier werd geboren in de Middeleeuwen
Het was in de vroege Middeleeuwen dat de meeste wetenschappers het erover eens zijn dat bier dat wordt gemaakt als modern kan worden beschouwd. De meesterbrouwers uit die tijd gebruikten al honderden jaren gemoute gerst.
In de 12e eeuw kwamen sommigen op het idee om dit eeuwenoude recept te perfectioneren met hop. Dit voegde een bittere maar ook aromatische smaak toe. Voorheen kon het aroma van het bier afkomstig zijn van allerlei kruiden of specerijen die lokaal groeiden. Deze aroma’s hielpen om de zoete moutsmaken van het bier in balans te brengen.
Er werd dus van alles en nog wat gebruikt om de suiker af te breken, met niet altijd een even gelukkig resultaat… Pas rond 1150 begonnen Duitse monniken hop toe te voegen die in het wild groeide om de smaken in balans te brengen. Het duurde niet lang voordat dit nieuwe ingrediënt een rage werd en in heel Europa werd overgenomen.
Bijna alle bieren bevatten vandaag de dag nog steeds hop en daarom wordt bier uit die tijd beschouwd als het bier van vandaag.
De monniken waren de grootste brouwers van de Middeleeuwen
Na deze wonderbaarlijke ontdekking van het gebruik van wilde hop in bier begon de hegemonie van de monniken. De monnikbrouwmeesters hadden ontdekt dat hop een zeer aangename bitterheid aan bier toevoegde.
Vergeet ook niet dat de monniken bedreven waren in geneeskrachtige planten, waarvan hop er een is. Elk klooster had zijn eigen medicinale plantentuin. Ze kenden de eigenschappen en één daarvan was bijzonder nuttig: hop is een natuurlijk bewaarmiddel. Dit gaf bier een tweede leven, omdat het veel langer kon worden bewaard.
Die betere conservering betekende ook dat het over langere afstanden kon worden vervoerd. Een ideaal en onmiskenbaar voordeel voor de handel!
Historici hebben in deze tijd veel innovaties in brouw- en mengtechnieken opgemerkt. Monnikenbrouwers droegen het meest bij aan deze innovaties. In die tijd brouwden bijna alle kloosters hun eigen bier. De monniken innoveerden met hop, het maken van pils en zelfs het bewaren van het bier op een koele plaats om de smaak te ontwikkelen.
Nu is deze kloostertraditie nog steeds levend met abdijbieren of trappistenbieren in het bijzonder. Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat kloosters in België de eerste plaats innemen als het gaat om de vertegenwoordiging in deze specifieke sector. Onder andere de merken Leffe, Affligem en Grimbergen zijn de erfgenamen van deze knowhow.
Ik zou een heel artikel kunnen wijden aan Belgisch bier, maar dat is voor een andere keer, want anders wordt dit wel erg lang! België is een van de benchmark brouwlanden en veel van zijn producten winnen regelmatig prijzen.
Bier in Engeland
Net als de rest van Europa hebben de Britse eilanden de biercultuur omarmd. De Engelsen staan erom bekend dat ze niets anders doen dan anderen (net als de Fransen eigenlijk!). Ze pasten het bierrecept dat ze kregen niet gewoon naar de letter toe.
Veel van de bierstijlen die vandaag de dag nog steeds bestaan, zijn ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en Ierland: Pale Ales, Porters en Stouts in het bijzonder. Bier was een groot succes in deze Engelssprekende landen. Het Britse leger was zelfs van plan om een dagelijks rantsoen bier uit te delen aan zijn soldaten. Hieruit werd de IPA, India Pale Ale, geboren.
Het Britse Rijk vindt de IPA uit
Ik vertel je niets nieuws als ik je vertel dat het Britse Rijk een van de grootste was die de wereld ooit heeft gekend. Haar bezittingen waren immens over de hele wereld en de Royal Navy moest daarom rantsoenen bier naar haar soldaten sturen over zeer lange afstanden.
Dankzij de toevoeging van hop in normale hoeveelheden, was het maandenlang bewaren van bier zeer problematisch. Wat uiteindelijk op de plaats van bestemming aankwam, leek niet echt meer op bier. In het beste geval was het zuur, maar vaker was het gewoon verouderd.
De verzending van bier naar de verre koloniën in India was het meest complex. De brouwers van die tijd voerden talrijke tests uit en een tweeledige oplossing leek hen het meest geschikt: het alcoholgehalte verhogen en de hoeveelheid hop vermenigvuldigen. Deze 2 natuurlijke conserveringsmiddelen in voldoende hoeveelheden zorgden voor een meer serene reis.
De IPA was geboren. Toch was dit type zeer bitter bier in de loop der jaren geen fenomenaal succes en raakte het een beetje in onbruik. Het waren de Amerikanen die het in de jaren 1990 weer in de mode brachten. Sindsdien heeft het een hoge vlucht genomen en wordt het in bijna elk land gemaakt en/of gedronken.
Bier in Frankrijk
En hoe zit het met Frankrijk? Het land dat wereldberoemd is om zijn wijn heeft ook toegegeven aan de lokroep van onze geliefde gehopte drank. Eerst cervoise, toen bier, met dezelfde evolutie als in andere Europese landen.
Toen, niet verrassend, concentreerden brouwerijen zich waar hop van nature groeide. De monniken waren er geweest, dus het toevoegen van hop was vanzelfsprekend.
Over het algemeen groeit deze geneeskrachtige plant van oudsher in Noord- en Oost-Frankrijk omdat het een gematigd klimaat nodig heeft dat niet te heet is. Het is niet voor niets dat de bekendste brouwerijen zoals Kronembourg en Pelforth uit deze regio’s komen. Het overgrote deel van de Franse productie bestond uit pilsener of pils, vergelijkbaar met Duits bier.
Net als in alle andere landen zorgde de export van mout en hop ervoor dat brouwerijen zich overal in Frankrijk konden ontwikkelen. Door deze veranderingen was het niet langer nodig om de grondstoffen ter plaatse te hebben om bier te brouwen en te produceren. Sindsdien floreren Franse ambachtelijke brouwerijen in alle regio’s.
Bier in Europa heeft nog steeds een mooie toekomst voor zich
Bier is al duizenden jaren niet meer weg te denken uit de Europese cultuur. Van de eerste primitieve bieren tot de moderne ambachtelijke bieren, Europa heeft door de eeuwen heen een rijke en gevarieerde biercultuur ontwikkeld. Van het nederige begin met kleinschalige productie tot de huidige status als miljardenindustrie, is bier een integraal onderdeel geworden van de Europese samenleving en cultuur.
Bier is al eeuwenlang niet meer weg te denken uit de Europese cultuur en in de loop der tijd hebben verschillende landen hun eigen brouwstijlen en -technieken ontwikkeld. Van de lagers uit Duitsland tot de stouts uit Engeland, bier heeft zich door de eeuwen heen in Europa ontwikkeld. Met de introductie van nieuwe ingrediënten, processen en technologieën in de loop van de geschiedenis zijn er trends ontstaan die de bierindustrie in elk land hebben gevormd.
Bier is al eeuwenlang een integraal onderdeel van de Europese cultuur. In de afgelopen jaren heeft het gebruik van bier zich uitgebreid tot buiten de traditionele sociale omgeving, met vele creatieve toepassingen die zijn ontwikkeld.
Van ambachtelijke brouwerijen tot cosmetica op basis van bier, Europa loopt voorop in bierinnovatie. Dit kan een teken zijn van de dingen die komen gaan, aangezien bier zich blijft ontwikkelen en nieuwe markten blijft vinden in Europa. Er zijn nog nooit zoveel soorten bier en brouwerijen geweest als nu.
Als je het geduld hebt gehad om mijn artikel tot het einde te lezen, weet dan dat je 20% korting op je hele bestelling kunt krijgen door in je winkelmandje de code BLOG20 in te voeren.
Ik reserveer deze code voor mijn trouwste lezers die onze site hebben ontdekt via de artikelen die ik met liefde plaats! Het is maar dat je het weet, de code kan niet worden gecombineerd met andere kortingscodes, want je kunt niet overdrijven, toch? 20% korting laat al niet veel marge over, maar ik beloon in ieder geval mijn lezers.
Om mij aan te moedigen en te steunen, aarzel dan niet om iets bij ons te kopen!
Onze site biedt meer dan 100 verschillende bierpullen en ze zijn allemaal uniek! We hebben de grootste keuze op internet en in fysieke winkels bij elkaar.
Klik op deze link om al onze producten te ontdekken: Chopedebiere.
Als je een van mijn andere artikelen wilt lezen, bekijk dan mijn top 10 beste drinkspelletjes.
Als je al mijn andere blogberichten wilt zien, klik dan op Blog De Chopedebiere.