Wat is de voedingswaarde van bier?

Dit is een vraag die vaak naar voren komt in discussies tijdens het aperitief met vrienden, vind je niet? Vooral in Frankrijk, waar we gewend zijn om vaak wijn te drinken.

In dit artikel ga ik een lijst maken van de ingrediënten die bier bevat en de calorie-inname van elk van deze ingrediënten vermelden.

Wat zijn de ingrediënten in bier?

Er zitten meer dan 2000 stoffen in modern bier. Veel daarvan zijn goed voor ons lichaam. Zoals je weet voorziet onze voeding ons lichaam van de elementen die het nodig heeft om te functioneren.

Deze vele stoffen zijn afkomstig van de basisingrediënten die worden gebruikt bij het brouwen van bier. In de meeste gevallen zijn dit:

  • Water
  • Mout
  • Hop
  • Leverzuur

Aan deze lijst kunnen we 2 ingrediënten toevoegen die verschijnen nadat het bier is ingekapseld:

  • Alcohol
  • Koolstofdioxide

Bier en voedsel

Ik moet erop wijzen dat de alcohol in bier niet een van de ingrediënten is zoals die in het bier zit nadat het is gebotteld. Het is de gist die vlak daarvoor is toegevoegd en die de suiker opeet. Wanneer ze die suiker verteren, geeft onze lieve gist kooldioxide en alcohol af.

Het koolzuur zorgt ervoor dat ons bier van nature koolzuurhoudend is, zonder toevoeging van gas zoals bij het meeste koolzuurhoudende water bijvoorbeeld.

Wat zit er precies in bier?

Het bierrecept is in de loop der millennia geëvolueerd, maar om het eenvoudig te houden, gaan we uit van wat je kunt vinden in je dagelijkse bierpul.

Bier bevat voornamelijk water

Water maakt ongeveer 92% uit van bier. Het dorstlessende effect van bier is onder andere te danken aan het hoge watergehalte en de mineralen. Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat het van vitaal belang is voor ons lichaam.

Bier bevat water

Bier bevat mout

Mout is afkomstig van gerst, een graansoort die is bewerkt om het meer smaak te geven. Net als alle granen levert mout ons essentiële aminozuren en andere niet-essentiële zuren.

Bier bevat mout

Mout voorziet bier ook van koolhydraten, eiwitverbindingen, mineralen en sporenelementen, essentiële organische zuren en vitamines.

Bier bevat hop

De hop is van oorsprong een geneeskrachtige plant. Het werd in de middeleeuwen toegevoegd door Duitse monniken omdat ze beseften dat het zorgde voor een betere conservering, naast de bittere smaak die de zoetheid van bier brak.

Bier bevat hop

Hop levert geen meetbare hoeveelheden mineralen of vitaminen. Toch wordt hop erkend als een natuurlijk ontspanningsmiddel en wordt het vaak gebruikt in de natuurgeneeskunde. Het heeft ook anti-stress en slaapverwekkende eigenschappen. Daarom wordt het ook gebruikt in de homeopathie.

Bier bevat gist

Zoals hierboven aangegeven is gist verantwoordelijk voor de organische veranderingen in bier. Tijdens deze processen ontstaan alcohol en kooldioxide. Gist bestaat uit eiwitten, enzymen, vitaminen (met name het B-complex, vitamine D) en mineralen.

Bier bevat gist

Zonder de toevoeging van gist zou bier niet hetzelfde zijn. De gist levert een aantal voedingsstoffen, maar is vooral bekend om het vergemakkelijken van de darmtransit. We verteren voedsel beter als er gist aanwezig is.

Bier bevat alcohol

Volgens diepgaande studies heeft alcohol verschillende facetten en sommige kunnen tegenstrijdig zijn. Het is met name:

  • Een voedingsmiddel
  • Een brandstof
  • Een reinigend en pijnstillend middel
  • Een stimulerend en kalmerend middel
  • Een feel-good middel
  • Een krachtig verslavend middel dat tot afhankelijkheid kan leiden

Bier bevat alcohol

In feite is de hoeveelheid alcohol die wordt ingenomen en de frequentie waarmee dat gebeurt bepalend voor de effecten die het kan hebben. Sommige onderzoeken tonen aan dat één biertje per dag het risico op een hartaanval vermindert. Alcohol moet in alle gevallen met mate worden geconsumeerd.

Bier bevat weinig eiwitten

Hoewel bier weinig eiwitten bevat, bevat het alle essentiële aminozuren en veel niet-essentiële aminozuren. Bier is daarom perfect geschikt als voedingssupplement als onderdeel van een eiwitarm dieet.

Als gevolg daarvan zijn 100% moutbieren superieur aan bieren gemaakt van ongemoute granen. Ter informatie ongemoute granen zijn maïs, rijst, enz…

Bier bevat mineralen

Bier bevat mineralen

Bier bevat meer dan 30 mineralen en sporenelementen, waarvan de meeste afkomstig zijn van mout. Om dat te begrijpen, moet je weten dat 2 pinten of 1 liter bier :

  • bijna de helft van de dagelijkse magnesiumbehoefte van een volwassene
  • 40% van de fosforbehoefte
  • .

  • 20% van de kaliumbehoefte

Aan de andere kant bevat bier zeer weinig natrium en calcium.

Bier bevat vitamines

Bier bevat alle belangrijke B-vitamines, evenals vitamine A, D en E. Om het vorige voorbeeld te gebruiken: 2 pinten of 1 liter bier bevat:

  • 35% van de dagelijkse behoefte aan vitamine B6
  • 20% van de behoefte aan vitamine B2
  • 65% van de behoefte aan niacine

Bier bevat vitamines

Dezelfde hoeveelheid bier bevat ongeveer 200 mg vitaminen en vitamineverbindingen die voornamelijk afkomstig zijn van de mout.

Bier bevat polyfenolen

Het polyfenolgehalte van bier is ongeveer 150 mg per liter, wat relatief hoog is. Ze zijn werkzaam tegen hart- en vaatziekten en kanker. Vergelijkbare hoeveelheden zitten ook in koffie, thee en rode wijn.

Bier bevat polyfenolen net als koffie

Bier bevat kooldioxide

Bijna 1-2% van het gewicht van bier bestaat uit kooldioxide. Ter herinnering: dit gas ontstaat door de fermentatie van suiker onder invloed van gist. Kooldioxide draagt in belangrijke mate bij aan het verfrissende effect van bier.

Ik denk dat je het met me eens bent dat een plat biertje eigenlijk geen bier meer is!

Wat is het voedingsequivalent van een pint bier en hoeveel calorieën bevat een pint bier?

Ter herinnering, een pint bevat ongeveer 50cl bier. Met ongeveer 160 kcal per pint bevat deze drank minder calorieën dan appelsap, melk en frisdrank. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maakt bier niet dik (in redelijke hoeveelheden natuurlijk) en is het eervol. Een bierglas van 50 cl is daarom heel redelijk.

Hoeveel calorieën voor een biertje

Ter informatie: een pint bier bevat ongeveer 16 gram alcohol, maar dit kan sterk variëren afhankelijk van het alcoholpercentage van het bier.

Nu weet je wat je drinkt bij elke slok bier. Over het algemeen levert bier goede voedingsstoffen, maar je moet het niet overdrijven. Het is vooral de alcohol die erin zit die schadelijke effecten kan hebben als je er te veel van drinkt.

Als je het geduld hebt gehad om mijn artikel tot het einde te lezen, moet je weten dat je 20% korting op je hele bestelling kunt krijgen door in je winkelmandje de code BLOG20 in te voeren.

Ik reserveer deze code voor mijn trouwste lezers die onze site hebben ontdekt via de artikelen die ik met liefde plaats! Het is maar dat je het weet, de code kan niet worden gecombineerd met andere kortingscodes, want je kunt niet overdrijven, toch? 20% korting laat al niet veel marge over, maar ik beloon in ieder geval mijn lezers.

Om mij aan te moedigen en te steunen, aarzel dan niet om iets bij ons te kopen!

Onze site biedt meer dan 100 verschillende bierpullen en ze zijn allemaal uniek! We hebben de grootste keuze op internet en in fysieke winkels bij elkaar.

Klik op deze link om al onze producten te ontdekken: Chopedebiere.

Als je een van mijn andere artikelen wilt lezen, raad ik je aan de beste bierrecepten te ontdekken.

Als je al mijn andere blogartikelen wilt bekijken, klik dan op Blog De Chopedebiere.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *